Tuesday, July 27, 2010

Mid Sya'ban

HADIS MENGENAI MALAM NISFU SYA’BAN 
(http://ekhutbah.wordpress.com/2010/07/13/kelebihan-puasa-dan-nisfu-syaaban/)

1. Daripada Makhul daripada Malik bin Yakhamir daripada Muaz bin Jabal daripada Nabi S.A.W telah bersabda: Sesungguhnya Allah ta’ala memerhati makhlukNya pada malam nisfu(pertengahan) daripada Sya’ban maka Dia akan mengampuni semua makhlukNya melainkan orang yang syirik atau orang yang bermusuhan.
( Hadis ini isnadnya Hasan dan dikeluarkan oleh Ibn Habban, Al-Baihaqi dan At-Thobarani ) 

2.Daripada Hisham bin Hassan daripada ( Al-Hasan daripada) Usman bin Abi Al-’As daripada Nabi S.A.W telah bersabda : Apabila tibanya malam nisfu (pertengahan) daripada bulan Sya’ban, pemanggil akan memanggil : Adakah daripada mereka yang memohon keampunan maka nescaya diampun baginya ? Adakah daripada kalangan mereka yang meminta maka akan diberi? Maka tidak ada seseorang yang memohon sesuatu melainkan akan diberi melainkan penzina dengan kemaluannya ataupun orang syirik.
( Hadis ini isnadnya Hasan dan dikeluarkan oleh Al-Kharaiti, Al-Baihaqi dan imam Sayuti ) Ready or not, its almost upon us.  Ramadhan Al Mubarak.Workout Log
2k 'synchronized' jogging with golfman ;D

3 comments:

June Malik said...

eid mubarak to you and family too :) kita kena buka puasa sama2 one time eh?

Justiffa said...

Good idea juney.. iftar with either family or running makciks ;D and probably by then the golfman 'thingy' would've been resolved kot.

June Malik said...

yeah lets try for family , if cannot then the makciks hehee of course when we are available an able lah ..hope all will be settled soon :)