Thursday, October 25, 2012

Cycling Diary - Perkampungan Kampuchea



Diari Kayuh Seorang Macik.

Sabtu sbelum PIC macik & geng super santai riders telah ke kg merbau sempak, paya jaras untuk misi mencari daging salai. oleh kerana kami ke Pulau Perhentian secara back to nature & bercadang nak camping dan memasak sendiri, maka kena la bawa bekalan utk sessi main masak2 ditepi pantai nanti.  best gak dah lama bebenor macik tak buat keje camni hehehehe.

One of our geng membesar di kawasan berdekatan so dia mmg familiar sgt dgn perkampungan islam kampuchea nih.  pandai je dia bawak kitorang lalu celah2 jalan kampung and for a while terasa macam meronda2 di bumi asing.  mereka di sini masih kaya dgn bahasa dan amalan ibunda... macik tak sangka plak ada tempat2 sebegini tak jauh dr my own backyard.  nnti bebila macik akan dtg lg menjenguk tempat ni dgn famili macik.

Detail kayuhan:
Total distance - about 44k
Time - 3 jam setengah, pegi balik (plus sessi meronda kg & bergambo)
Weather - hujan renyai ketika pergi & panas berjahang ketika balik.
Route - sebahagian besar GCE, sebahagian lg jalan tarmac 2-way
Rating - doable for beginners, interesting dpt tgk kg org2 islam kampuchea



Super Santai Riders of Shah Alam


Sosej daging kalori tinggi


Gerai macik kampuchea mcm2 ada

2 comments:

Oldstock said...

Sorry lah Mak Pah, dah lama tak singgah ke sini. Jauh juga Mak Pah dah berkayuh ye..

Saya pun dulu minat berkayuh, tapi tak konsisten langsung. Basikal MTB saya jenama Proton (jgn tak caye, memang Proton pernah manufacture basikal, hahaha!). Sekarang MTB tu lebih rajin terperap dlm store. Anak bongsu saya yang guna sekali sekala...

Justiffa said...

Laaaaa oldstock watpela bior beskal tu berabuk...jom la kembali aktif, we need to become the fitter & hopefully healthier older generation so that nnti tak nyusahkan anak menantu hehehehe ;p